Wat is Gember poeder?
In Zuid-Oostazië wordt gemalen gember gebruikt bij vis en in Japan bij sushi. Gemalen gember is heerlijk bij stoofschotels en tajines. De frisdrank Gingerale en gemberbier worden net als gemberthee gekenmerkt door gember. De onze komt uit China.
Gemalen gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gemalen gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.
Gember kan ook gedroogd en geraspt gebruikt worden. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember, omdat het meer shogaol bevat dat scherper van smaak is dan gingerol. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas. In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak). Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.
De olie wordt ook in parfums verwerkt.
Geschiedenis van gember
Gember zou voor het eerst in Europa gebracht zijn door Marco Polo, die het in China had gezien. Het wordt daar al 3000 jaar geteeld. Vooral in Duitsland werd gember erg geliefd. De Spanjaard Mendoza bracht de gemberteelt in het begin van de 16e eeuw naar West-Indië.
Gemberplanten worden vermeerderd door ze te scheuren. De meeste gember komt van oudsher uit India. Ook West-Afrika, Jamaica, Nigeria, Japan en China zijn grote producenten.
Medicinale toepassingen gember
Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik zowel als specerij en als kruidengeneesmiddel, met name in de Aziatische, Indische en Arabische folklore.
Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.
Inhoud: 250 gram verpakking.
Bereiding: 1/4 theelepel mengen met vruchtensap, smoothies, soepen, groenten, sauzen, oosterse gerechten, cake of andere desserts.
Bewaren: Koel, droog en afgesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. Een supplement is geen vervanging voor gevarieerde voeding.
Aanbevolen dosering: 1/4 theelepel (500 mg) per dag. Dagelijkse dosering niet overschrijden
Ingrediënten: Biologisch Gember poeder
Voedingswaarde |
Per 100 gram |
Energiewaarde |
1445KJ / 341.8Kcal |
Vet
waarvan verzadigd |
67 g
6,3 g |
Koolhydraten
waarvan suikers |
11,4 g
9.0 g |
Vezels |
1.7 g |
Eiwitten |
0.45 g |
Zout |
51 mg |
Voedingswaarden, smaak, geur en kleur bij natuurproducten zijn afhankelijk van weersomstandigheden en kunnen per batch en oogst iets variëren.
Herkomst: China
Allergenen: Geheel hulpstof - en allergeenvrij. Non GMO. Verpakt in een ruimte waar ook noten verwerkt worden.
Biologische certificering: Ja.
Verpakking: Millieuvriendelijke, makkelijk hersluitbare stazak.
Vrij van: Geur, kleur en smaakstoffen, suiker, zuivel, maïs, gist, soja, conserveringsmiddelen en vulmiddelen.
Bijwerkingen: Gember poeder heeft voor zover bekend in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
Waarschuwing: Raadpleeg een deskundige voor het gebruik van Gember poeder in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte. Gember poeder is geen vervanging voor een gevarieerde voeding.
Fabrikant / leverancier:
Evertrust ltd - 152-178 Kingston Rd, KT3 3ST, New Malden (UK) .
How2behealthy heeft veel vertrouwen in de producten die we aanbieden. We hebben getracht zoveel mogelijk toegestane informatie op de website te vermelden. Echter zijn wij geen medisch specialisten en doen daarom geen uitspraken over de werkzaamheid, diagnose, voorkoming, preventie, behandeling of genezing door onze producten.